Noen goe tips & råd til deg som er ny i ringen.!!


Valpeshow.


 

Når du har fått valpen din og den blir noen måneder gammel, begynner du kanskje å tenke på å stille den ut.  Det første du kan begynne med er VALPESHOW.  Hvor og når det er valpeshow vil du kunne finne i Hundesport, på terminlisten på nkk sine sider, fra oppdretteren din eller i din lokale hundeklubb.

Valpen din må være 4 mndr før den kan delta på valpeshow, den må være vaksinert og det må ha gått 14 dager etter vaksinasjonen før den kan komme i ringen. Vaksinasjonsattesten må du passe godt på, denne skal følge hunden hver gang den går på utstilling.  Det finnes 2 klasser på valpeshow: 4-6 mndr og 6-9 mndr.  Etter fylte 9 mndr er det tid for vanlig utstilling. Som regel må du fylle ut et anmeldelsesskjema om du skal på valpeshow eller via nkk sine sider på dogweb.

Her står en rubrikk om valpens registreringsnummer.  Har du ikke fått registreringsbeviset ennå, kan du allikevel stille den på valpeshow. Der det står reg.nr. skriver du ”ureg”. Skjemaet sendes til arrangør sammen med betalingen innen fristen som står oppført i annonsen.   Skjema kan du få ved henvendelse til Norsk Kennel Klub eller fra arrangerende klubb. Oppdretteren din hjelper deg nok også med dette.

Så får du trene litt: hunden din bør kunne gå i bånd på venstre side av deg, og den må kunne tas på over hele kroppen, og helst ville viser tennene når noen vil åpne munnen. Dette bør du trene på fra valpen er helt liten. Gre og børst den. Vær nøye bak ørene, her blir det ofte knuter i valpepelsen. Ca 1 uke før utstillingen vil du motta et brev fra arrangøren med sted, møtetider,ring nr., bekreftelse på at du har betalt (eller ikke) samt katalognummer for hunden din.Så skal det planlegges for den store dagen: 

Husk å være ute i god tid og med en hund som er godt luftet, velstelt og ren. Fra annonsen vil du se om det er inne eller ute utstilling. Er det uteutstilling, er det greit å være forberedt på regnvær og ta med det som trengs. Ta med utstillingsline, vannbolle, teppe og ligge på, gjerne bur som er det greit å venne valpen sin til å være i. Viktig er det også med børste, kam og klips til å feste katalognummeret i.  Finn ringen din og kos og gre litt på valpen din, ikke stress slik at du skremmer den på noen måte.  Husk at dette skal være en positiv opplevelse for valpen.  Kos og litt godbiter gir en positiv erfaring.

 Så er det din tur, den som kalles ringsekretær roper opp katalognummeret ditt og DU OG VALPEN DIN ER I GANG.  Valpene går først rundt i ringen mot klokka, husk at valpen skal være på venstre side av deg og alltid nærmest dommeren.  Det er valpen dommeren skal se og ikke deg.  Så dømmer dommeren en og en, du må vanligvis gå en runde med hunden alene, så frem og tilbake eller i triangel, så skal dommeren se og ta på valpen din. Dommeren skriver så en kritikk som du vil få sammen med sløyfe.  Reglen er at får du sløyfe som er rosa og rød går du videre.  Den hann som vinner klasse 4-6 mndr, konkurrerer med den hann som vinner 6-9 mndr klassen, om beste hann, samme gjelder tisper og så konkurrer beste hann  og tispe om BIR (best i rasen)  og BIM (best i motsatt kjønn) valp.  BIR valp konkurrer så i gruppa om BIG (Beste valp i Gruppa) og de beste valpene i gruppene konkurrer så om BIS (Best in Show.) 

Fortvil ikke om dette ikke går så kjempebra.  Selvsagt er det alltid gøy å vinne, men valper utvikler seg forskjellig, noen er sene, andre raskt ute, og noen har dyktige handlere som kan dette fra før.  Her er din mulighet til å finne ut hva du og valpen din ikke er så dyktig på ennå, så kan dere begge trene til neste valpeshow.    Ikke tro at hunden din ikke er god nok fordi den ikke gjør det strålende på valpeshow, når hunden er blitt voksen og har vært på 5-6 utstillinger for 5-6 forskjellige dommere, så kan du trekke en konklusjon om hvor vidt hunden din er en Vinner eller ikke, IKKE FØR .

Husk alltid på at på en utstilling konkurrerer hunden din i ca et kvarter per utstilling, så det viktigste er at hunden all den øvrige tiden er en kjempekoselig kamerat som er glad i deg.

Røde eller blå sløyfer gjør den ikke bedre eller dårligere som DIN hund.

Lykke til på valpeshowet ! 

 

 

 


 

 

 

UTSTILLING.

 

Hvorvidt du skal stille ut hunden din eller ikke, er en avgjørelse du selv må ta. Enkelte oppdrettere har klausul i kjøpeavtalen om at hunden skal stilles ut, og den avtale du har gjort med oppdretter bør du jo holde.  Vi forutsetter at hunden din er fylt 9 måneder, er registrert i Norsk Kennel Klub, har fått de nødvendige vaksiner (minimum 14 dager før utstillingen) og at du vil stille ut.

HVOR FINNER JEG UTSTILLINGER?

Først og fremst i Hundesport, på Norsk Kennel Klubb’s web.sider (terminliste for utstillinger i 2012 osv). Rasen din er i gruppe 2.  Du må se i invitasjonen til utstillingen om den gruppe hunden tilhører er med på utstillingen, og så må du se hvilke raser det står minus etter unntatt på.

Oppdretteren din vil sikkert også hjelpe deg om du ringer og sier du vil stille ut.

I HVILKEN KLASSE SKAL JEG MELDE PÅ?

Du kan melde på i forskjellige klasser:

Er hunden din 9 mndr, men under 15 måneder, melder du på i JK – junior klasse

Er hunden din 15 mndr, men under 2 år, melder du på i AUK – Åpen unghund klasse.

Er hunden din 2 år, melder du på i AK – åpen klasse.

CHK – klasse er for Champions, og VETR.-klasse for hunder over 8 år.

HVOR SKAL JEG MELDE PÅ HUNDEN?

Er det en Norsk Kennel Klubb utstilling kan du melde på elektronisk, dvs. over nett, du finner fremgangsmåten på NKK’s web sider.  Andre utstillinger kan også ha elektronisk påmelding, dette vil i så fall stå i annonsen.  Skal du melde på til NKK’s utstilling på annen måte, må du ringe/skrive til NKK for å få skjema til NKK’s utstillinger. Til andre utstillinger brukes et skjema som er i A4 format og inneholder mange rubrikker du må fylle ut.. Dette anmeldelesskjema kan du få fra NKK enten ved å ta det ut fra web’en deres eller ved å ringe. 

Så fyller du ut skjema med de opplysninger som trenges, alle spørsmål står på skjema.  Du må være medlem av en hundeklubb for å stille ut ellers koster det dobbelt så mye.  Er dere flere eiere av hunden bør alle være medlem av en klubb. NSBK for eksempel har noe som heter familiemedlem, så da kan den ene være hovedmedlem av klubben og medeier familiemedlem.  Det vil være oppgitt en pris for påmeldingen samt et bank/postgiro nummer.  Send innmeldingen i tide til den adressen som er oppgitt.  Send anmeldelsesavgiften i tide til den oppgitte bank.  Husk å skrive tydelig hvilken hund det dreier seg om og ditt navn og adresse.  Det er så mange hundre som melder på at alle opplysninger må være korrekte for at de som arrangerer utstilling skal få alt riktig for nettopp din hund.

Nå får du trene litt: hunden din bør kunne gå i bånd på venstre side av deg, den bør kunne gås over både på tenner og kropp.

HVA SKJER PÅ EN HUNDEUTSTILLING?

Ca 1 uke før utstillingen vil du motta et brev fra arrangøren med sted, møtetider, ring nr., bekreftelse på at du har betalt (eller ikke) samt katalog nummer for hunden din.

Så skal det planlegges for den store dagen:  Se etter om det er en utendørs eller innendørsutstilling, det kan gjøre stor forskjell på planleggingen din, husk å være ute i god tid og med en hund som er godt luftet, velstelt og ren.  Ta med utstillingsline, vannbolle, teppe hunden kan ligge på, eller aller helst bur som er det greieste å venne valpen sin til å være i. Viktig er det også med børste, kam og klips til å feste katalognummeret i. Er det utendørs er regntøy og paraply ikke dumt. Finn ringen din, det henger et skjema ved ringen som kalles tidsskjema, det angir et ca. tidspunkt når hunden din skal i ringen. Ikke gå langt fra ringen når det nærmer seg din rase, noen er kanskje ikke møtt, og alt går fortere enn du tror.  Et tidsskjema er veiledende, og ikke noe helt fast, du kan komme i ringen både litt før, men også lenge etter tidspunktet som er angitt.  Blir det lenge å vente kan du lufte hunden på angitt sted. Kos og gre litt på hunden din, ros den, ikke stress slik at du skremmer den på noen måte.  Husk at dette skal være en positiv opplevelse for hunden.   Kos og litt godbiter gir en positiv erfaring.

Så er det din tur, den som kalles ringsekretær roper opp katalognummeret ditt og DU OG HUNDEN DIN ER I GANG. Hundene kommer først inn og stiller seg i nummer rekkefølge før de går rundt i ringen mot klokka, husk at hunden skal være på venstre side av deg og alltid nærmest dommeren.  Det er hunden dommeren skal se og ikke deg.  Så dømmer dommeren en og en, du må vanligvis gå en runde med hunden alene, så frem og tilbake eller i triangel, og så stilles opp så dommeren får se og ta på hunden din. Da stiller du hunden fint opp ca 1-1 ½  meter fra dommerbordet. Nå skal hunden STÅ fint mens dommeren skriver kritikk. Dommeren skriver så en kritikk som du vil få sammen med sløyfe.  Reglen er at får du sløyfe som er rød, går du videre, da må du vente med å få kritikken. Har du noen spørsmål så snakk med ringsekretæren, ikke snakk til dommeren før han snakker til deg. Ber han om hundens alder, gir du den, men ikke snakk i veg samme hvor nervøs du er, om at hunden ikke er i sin beste pels osv., ikke unnskyld noe, dette skal dommeren selv se og finne ut. Får du blå eller gul sløyfe, får du kritikken din og er ferdig for dagen.  Om hunden din halter, bare leker og ikke vil noen ting, kan du få KIP. Dette vil si at hunden akkurat i dag ikke vil vise seg fram, så i dag kan den ikke premieres.

Skulle hunden vise tegn til sinne, bite etter dommeren eller lignende, kan hunden få null premie.  Dette gjelder også hvis en hanhund ikke har testiklene på plass, eller om hunden ikke akkurat ser ut som sin rase. Hund som har fått tre nuller, kan ikke stilles ut mer eller avles på.

FORTVIL IKKE OM det ikke går så kjempebra.  Selvsagt er det alltid gøy å vinne, men alle begynner en gang og hunden din og du kan trenge å trene på forskjellige ting, dyktige handlere får utstilling til å se lett ut, men alle har begynt en gang.  Ikke tro at hunden din ikke er god nok fordi den for eksempel får en blå eller gul sløyfe på sin første ustilling.  Prøv igjen med en annen dommer.  Ikke alle dommere kan alt og dessuten dømmer dommeren etter en standard.  Denne standarden er som et skjelett som dommer setter kjøtt og muskler på, og de forskjellige dommere kler på skjellettet forskjellig også innen en og samme rase.  Du bør ha vært på 5-6 utstillinger for 5-6 forskjellige dommere, før du kan trekke en konklusjon om hvor vidt du skal fortsette å stille hunden din heller ikke, IKKE FØR !

Husk alltid på at på en utstilling konkurrerer hunden din i ca et kvarter per utstilling, så det viktigste er at hunden all den øvrige tiden er en kjempekoselig kamerat som er glad i deg.


 DU FIKK RØD SLØYFE? Da skal du inn igjen i noe som kalles en vinnerklasse, vinner du denne klassen og får en rosa sløyfe dersom det er i Junior eller Åpen unghund klasse, så skal du inn igjen, ja uansett om du blir 2-3 osv. i  klassen skal du inn igjen om du får en rosa sløyfe. Etter at hundene i åpen klasse er bedømt, skal alle med rosa sløyfe inn igjen, først juniorene i den rekke de er plassert, så unghundene i den rekkefølge de er plassert og bak de hundene fra åpen klasse med rød sløyfe.  Nå skal alle disse hundene plasseres, det gjelder å være oppmerksom, et øye på dommeren og et øye på din hund.  Når dommeren har bestemt seg for rekkefølgen, vil vanligvis den første hunden få et nasjonalfarget bånd (et 17. mai bånd), dette betyr at dommeren mener at denne hunden er verdig å bli norsk champion, de neste som dommeren også syntes har championat kvalitet, får isblå bånd (reservecert) og rosa bånd. De øvrige får sine kritikker og er ferdige for dagen.

Så bedømmes Championer og veteraner, har du fått cert. eller rosa bånd, skal du inn igjen å konkurrere som beste hann (BHK) eller beste tispe (BTK).  Her plasserer dommeren 5 om han har så mange, og den som blir best kan på internasjonale utstillinger få CACIB (internasjonalt skjønnhets certifikat). Dette er det bare NKK som deler ut.  Beste hann og tispe konkurrerer så om BIR (Best i rasen) og BIM (best i motsatt kjønn).  Etterpå er det Grupper hvor de som er BIR konkurrerer, etterpå konkurrerer de som vant gruppa (BIG) om å bli best in show (BIS).

AVLS og OPPDRETTER KLASSER:

Avlsklasse er pappa eller mammadyret med 4 av sine avkom.  Oppdretterklasse er oppdretter med 4 av sine avkom. Om hunden din inngår i en avls eller oppdretterklasse, skal du ikke dra hjem før du har spurt eieren av avlsdyret eller oppdretteren din om denne trenger deg til klassen.  Personlig syntes jeg det er litt ”stas” å få delta i avls eller oppdretterklasse.  Det viser at den som har klassen er stolt over å vise fram din hund som en del av sin hunds avkom eller som en del av sitt oppdrett. Ikke dra hjem hvis oppdretteren har bedt deg om å bli til gruppene, i fall har gruppa ikke nok deltakere og du har ødelagt for de andre.

I Norge bedømmes hundene som et avls resultat, ikke med tanke på om de er egnet som foreldredyr til kommende generasjoner.  Det vil si at hunden din behøver ikke nødvendigvis gi flotte avkom selv om den gjør det bra på utstilling.  Et flott eksteriør er nok bra, men hundens kvaliteter som familiemedlem er minst like viktig.

For å oppnå NORSK CHAMPIONAT må hunden vinne 3 cert. for 3 forskjellige dommere, siste cert. må for våre rasers vedkommende vinnes etter at hunden har fylt 24 måneder. Et av certene må vinnes på NKK utstilling eller på NSBK`S utstilling med stort certifikat.

INTERNASJONAL CHAMPION:  4 CACIB for minst 3 forskjellige dommere i minst 3 forskjellige land. Det må gå minst 1 år og 1 dag mellom første og siste CACIB.  Et av CACIB’ene må vinnes i eierens hjemland eller i rasens hjemland.

Har du oppnådd Championat, går ikke registreringen av Championatet automatisk, du må sende inn søknad, så noter deg når og hvor hunden vinner cert, og hvilken dommer det var. Får du CACIB vil NKK sende deg kort med bekreftelse på dette, disse må du spare på om du har ambisjoner om en internasjonal champion.  Søknadsskjemaene finnes på NKK’s web sider.

                       

                                                        Lykke til!!